Cum slabim #FărăDiete

În acest articol iți explic tot ce trebuie  știi despre pierderea în greutate pe termen lung, fară  iți fie afectată sănătatea.

Care-i cea mai bună metodă de slăbit? S-au creat sute de diete și fiecare susține că este eficientă. Una reduce carbohidrații, alta susține că trebuie să mănânci într-un anumit interval, una a fost testată de o vedetaalta iți interzice consumul de zahăr.

Singurul mod în care poți pierde kilogramele nedorite are la bază un pricipiu simplu: să arzi mai multe calorii decât mănânci, adică deficit caloric. De aceea funcționează dietele doar atunci când te ții de ele – pentru că stai în DEFICIT CALORIC.

Dar ce înseamnă deficit caloric și de ce funcționează?

Caloriile sunt unitățile de energie pe care le obții din alimente și băuturi, iar atunci când consumi mai puține calorii decât arzi, obții un deficit de calorii. Caloriile pe care le arzi în fiecare zi includ următoarele trei componente :

• Metabolismul bazal (BMR) reprezintă acea cantitate de energie consumată în stare de repaus complet, într-un mediu cu temperatura neutră cu inactivitate a sistemului digestiv pentru a asigura funcționarea organelor interne (plămâni, ficat, inimă) pentru a respira, a pompa sânge, a menține temperatura. Metabolismul bazal este responsabil în medie pentru aproape 60% din caloriile arse în fiecare zi.

• Efectul termic al alimentelor. Acesta implică toate caloriile pe care corpul tău le arde digerând, absorbind și metabolizând alimentele.

• Activități fizice. Acestea se referă la caloriile pe care le arzi în timpul sportului, cum ar fi exercițiile fizice și activitățile care nu sunt legate de exerciții fizice, incluzând treburile gospodărești sau diverse activități. (exemplu: mersul pe jos până la facultate/serviciu)

Indiferent de ce auzi pe social-media, la TV sau în conversațiile prietenilor, este imposibil  iei în greutate fară un surplus caloric în timp. Pot contribui multe lucruri de bază la acest surplus, cum ar fi: propriile alegeri, lipsa de înțelegere a nutrițieiîncrederea în informații falsealimentație dezordonatăsedentarismulsănătatea mintală sau o combinație din toate acestea. Dar surplusul caloric este mereu motivul rezultat al creșterii în greutate.

În 1975, doar 23% din populația lumii a fost clasificată ca supraponderală (conform Organizației Mondiale a Sănătății) și doar 4% erau obezi. În doar 41 de ani, cifra s-a schimbat la 42%, respectiv 13%, ceea ce înseamnă că 1,9 miliarde de adulți au supraponderale și 650 de milioane de persoane obeze. Și 26% din țările occidentale sunt clasificate ca obeze. În 1975 am mâncat grăsimi, carbohidrați și zahăr. De asemenea, ne-am mișcat mai mult.
Pe măsură ce trece fiecare deceniu, ne mișcăm mai puțin. Nu un singur tip de aliment este de vină pentru aceste statistici schimbătoare. Astăzi consumăm mai multe calorii decât ardem,indiferent de tipul de alimente / nutrienți.¹ (¹Tomlinson, Graeme. THE FITNESS CHEF (p. 15). Ebury Publishing. Kindle Edition.)

Dacă nu ai probleme de sănătate confirmate de un medic (nu efecte placebo) sau dacă nu vrei să participi la vreun concurs de culturism, regula pentru a slăbi este foarte simplă: deficit caloric. Echilibrul energetic include caloriile preluate din alimente: proteine, grăsimi și carbohidrați, precum și caloriile utilizate prin exerciții fizice, activități zilnice și metabolismul în repaus. Pentru a pierde în greutate, trebuie să creezi un echilibru energetic negativ.

De ce avem rezultate atunci când apelăm la o dietă sau la un plan alimentar personalizat făcut de nutriționist? Este demonstrat științific că avem nevoie de cineva care să ne impună ce să facem ca să fim perseverenți și să ne respectăm obiectivele. (Gândiți-vă la un șef care vă lasă să faceți ce vreți voi.Cât de mare-i motivația de a excela pe termen lung?).

Rețineți că nu este necesar să cheltuiți bani pentru programe scumpe pentru a slăbi. Creați-vă propriul deficit de calorii, stabilind obiective mici și fă mici schimbări pe parcursul zilei. Pe termen lung, planul pe care îl creezi este, de obicei, un plan pe care cel mai probabil o să il respecți.

Cum slabilim un deficit caloric și de ce trebuie să ținem cont într-un proces de pierdere în greutate, detaliem într-un articol viitor.

#FaraDiete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *